Opiskeluiden aikana tulee vastaan monia erilaisia sanoja ja termejä, joista osa voi todella hyvin olla salaperäisiä uusille, aloittaville opiskelijoille. Tähän alle olemme listanneet tärkeimmät sanat, jotka fuksin tulisi tietää.
OSSAAKKO NÄÄ AAKKOSET?
AINEJÄRJESTÖ on opiskelijoiden keskeinen järjestö, joka huolehtii opiskelijoidensa edunvalvonnasta oppiaineella sekä yliopistolla, vastaa viestinnästä ja tiedottamisesta sekä järjestää erilaisia tapahtumia.
AINEOPINNOT ovat perusopintojen jälkeen suoritettava opintokokonaisuus, jossa laajennetaan aiemmin saatua osaamista.
ALUMNI on yliopistosta valmistunut, tutkinto-ohjelmansa suorittanut henkilö.
CELLA on Oulun yliopistolla käytössä oleva mobiilisovellus, jolla opiskelija pystyy varaamaan erilaisia tiloja ja huoneita esimerkiksi opiskelua tai kokouksia varten.
DEADLINE tarkoittaa opintojakson eri tehtävien ja palautustöiden viimeistä palautuspäivää.
DEKAANI on tiedekunnan toiminnanjohtaja, joka vastaa esimerkiksi tiedekunnan opetuksesta ja tutkimuksesta.
EDAATTORI tarkoittaa tiedekunnan tai poliittisen ryhmän edustajajäsentä, joka päättää muun edustajiston kanssa OYY:n suurista linjauksista. Edustajisto valitaan joka toinen vuosi vaaleilla.
EKSKURSIOLLA tarkoitetaan opintoretkeä tai vierailua tietyssä paikassa. Index tekee tämän kaltaisia virkistäytymisretkiä joka vuosi.
ETKOT ovat opiskelijabileitä edeltävää alkujuhlintaa.
EXAMINARIUM on sähköisen tenttimisen tila. Tenttikuplassa voi myös suorittaa eri yliopistojen ja korkeakoulujen kokeita.
FUKSI on ensimmäisen vuoden yliopisto-opiskelija.
FUKSISUUNNISTUS on joka syksy järjestettävä tapahtuma, jossa fuksit pääsevät eri rastein tutustumaan muihin ainejärjestöihin. Tapahtuman yleensä kruunaa loppubileet.
FUKSIVALA on perinne, jolla fukseista tulee oikeita opiskelijoita ja osaksi yhteisöä. Humppakillalla ja Indexillä ovat omat valansa.
HAALARIT ovat opiskelijaelämän suurin symbooli. Vaatetta käytetään usein opiskelijatapahtumissa, johon myös ommellaan hienoja haalarimerkkejä. Haalarit kuulemma menevät kaiken muodin kanssa yhteen.
HALLOPEDIT ovat Oulun yliopiston hallinnossa toimivat opiskelijaedustajat, jotka ovat mukana päätöksenteossa erilaisissa toimielimissä.
HIKUVIE eli Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteet on Humanistisen tiedekunnan tutkimusyksikkö, jossa informaatiotutkimus on tutkimusalana.
HOPS on opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jonne opiskelija merkitsee ja suunnitelee omat opintonsa, sekä jonka pohjalta lasketaan tutkinnon opintopisteet.
HUMANISTINEN KILTA eli humppakilta on kaikkien humanististen opiskelijoiden kattojärjestö, joka valvoo opiskelijoiden ja humanististen ainejärjestöjen etuja.
HUMANISTIT ovat Oulun yliopiston opiskeljoita, jotka opiskelevat ja tutkivat humanistia aineita, esimerkiksi kirjallisuutta, informaatiota ja kielitieteitä.
HUMUS on humppakillan ylläpitämä kahvila. Se on keskustelun ja lämpimän kahvin ja teen kehto.
INDEX on me! Me olemme informaatiotutkimuksen opiskelijoiden ainejärjestö.
IRRELEVANSSI on päätöntä asiaa sisältävä versio Relevanssista.
JATKOT ovat nimensä mukaisesti opiskelijatapahtumien jälkeiset bileet, esimerkiksi baarissa tai muualla.
KAMPUS on yliopistoelämän keskus. Kampuksella löytyy kahviloita, ravintoloita, monia luentosaleja sekä hiljaisia luokkia opiskelijoiden käytettäväksi.
KANDI on kanditaatin tutkinnon aikana toteutettava opinnäytetyö.
KANDITAATIN TUTKINTO on alempi korkeakoulututkinto joka on laajuudeltaan 180 opintopistettä.
KILTIS on ainejärjestön oleskeluhuone. Index jakaa kiltahuoneen Communican ja Suman kanssa.
KONTINKANKAALLA sijaitsee Lääketieteellisen kampus, jossa myös sijaitsee Oulun yliopistosairaala, biokemia- ja molekyylilääketiedeet.
KOPO on ainejärjestön koulutuspoliittinen vastaava, joka on mukana opiskelijoiden opintoihin ja koulutukseen kuuluvien asioiden hoitamisessa, esimerkiksi opintojaksopalautteiden käsittelyssä.
KOULUTUSOHJELMA on opintojen kokonaisuus, esimerkiksi informaatiotutkimuksen kanditaatin-tutkinto-ohjelma.
KYPSYYSNÄYTE on tutkinto-ohjelmassa vaadittava opintosuoritus, jossa opiskelija osoittaa perehtyneisyyttä omaan alaansa.
LINNANMAALLA sijaitsee yliopiston sekä OAMKin kampus.
LIPASTO on hellyyttelynimi Oulun yliopiston kampukselle.
LUKUKAUSI & -VUOSI ovat yliopistolla ajanjaksoja, joilla mitataan opiskeluvuoden kestoa. Lukuvuosi koostuu syys- ja kevätlukukausista, jotka taas koostuvat perioideista.
LÄRPÄKE on etenkin vuosijuhlilla käytössä oleva käsiohjelma.
MAISTERIN TUTKINTO tarkoittaa ylempää korkeakoulun tutkintoa, joka suoritetaan kandidaatin tutkinnon jälkeen. Sen laajuus on yleisemmin 120 opintopistettä.
MOODLE on oppimisympäristö, jota käytetään opintojaksojen oppimateriaalien, luentodiojen ja erilaisten tehtävien jakamiseen ja palauttamiseen.
NOPPA eli opintopiste on opintojaksoilta saatava suure. Opintojaksojen antama noppamäärä vaihtelee työmäärän ja keston mukaisesti.
N:n vuoden opiskelijalla tarkoitetaan opiskelijaa, jonka parhaillaan suorittama opintovuosi ylittää ns. minimisuoritus vuosimäärän.
NYYTI RY on opiskelijoille tarkoitettu tukikeskus, jonka toiminnat ja palvelut edistävät opiskelija-elämässä mielenhyvinvointia ja elämänhallintaa.
OMAOPETTAJA on jokaiselle opiskelijalle nimitetty opettaja, joka ohjaa opinnoissa sekä seuraa opintojen edistämystä.
OPINTOJAKSO tarkoittaa yliopistolla suoritettavaa kurssia.
OPINTO-OPAS taas on Oulun yliopiston katalogi, josta pystyy näkemään eri tieteenalojen, sekä pää- että sivuaineiden valittavissa olevia kursseja, sekä niiden ajoituskohdat.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN tarkoittaa opiskelijan muualla tai aiemmin suoritettujen opintojen kirjaamista nykyisiin opintoihin.
OULA-FINNA on Oulun yliopiston kirjaston hakupalvelu, josta voi hakea kirjaston painettuja ja sähköisiä ainestoja
OYY eli Oulun Yliopiston ylioppilaskunta huolehtii opiskelijoiden edunvalvonnasta ja tarjoaa erilaisia palveluita yliopistoelämässä jäsenilleen. Kaikki perustutkintoa suorittavat opiskelijat kuuluvat OYYn jäsenistöön.
PEGSU eli Pegasus on Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen tiedekirjasto. Pegasuksen kokoelmiin kuuluvat kurssikirjoista aina tietokantoihin. Kirjastolla on myös vapaakappaleoikeus.
PEPPI on Oulun yliopiston käytössä oleva opiskelijarekisteri, jossa voi nähdä oman HOPSinsa, ilmoittautua kursseille sekä antaa opintojaksopalautetta.
PERIODI tarkoittaa lukuvuoden sisäisiä opetusajanjaksoja. Yleisesti lukuvuosi koostuu neljästä opetusperiodista, tämän lisäksi on kaksi kesäperiodia.
PERUSOPINNOT ovat ensimmäisiä yliopistolla suoritettavia opintoja, joissa tutustutaan johdannon mukaisesti aineeseen ja käsitteisiin.
PRO GRADU lempinimellä gradu, tarkoittaa syventävien opintojen aikana tuotettava tutkimusta ja tutkielmaa.
PÄÄAINE tarkoittaa opiskelijan ensisijaista oppiainetta, josta opiskelija tekee opinnäytetyönsä.
RELEVANSSI on Indexin oma ainejärjestölehti, jossa on aina mahtavia artikkeleita ja muita vuoden saatossa tapahtuneita kertomuksia.
SITSIT ovat akateeminen pöytäjuhla, jonka aikana syödään, juodaan, lauletaan ja seurataan juhlan eri ohjelmia.
SIVUAINE on yliopistolla suoritettava pienempi opintokokonaisuus, jossa erikoistut haluamaasi suuntaan. Opiskeluoikeus informaatiotutkimuksen sivuaineeseen haetaan osallistumalla lähtötasokokeeseen.
SOPO eli sosiaalipoliittinen vastaava on ainejärjestön edustaja. Hänen vastaa opiskelijoiden hyvinvointiin liittyvissä asioissa, kuten jaksamisessa, yhdenvertaisuudessa ja saavutettavuudessa.
SYVENTÄVÄT OPINNOT ovat perus- ja aineopintojen jälkeen suoritettava opintokokonaisuus.
TEAMS on keskustelu- ja ryhmätyöalusta, jossa pystytään järjestämään etäyhteydellä kokouksia sekä muunlaista opintojakson sisältöä.
TENTTI on yliopistolla toteutettava akateeminen testi, jossa arvioidaan opiskelijan taitoja ja tietoja kurssin aihealueesta. Oulun yliopistolla on käytössä luentotentti, sähköinen tenttijärjestelmä sekä valvottu etätentti.
TIEDEKUNTA on yliopiston yksi hallinnollinen yksikkö, jonka alaisuuteen kuuluvat esimerkiksi humanistiset tieteet (Humanistinen tiedekunta).
TUUDO on opiskelijan ehkä tärkein mobiilisovellus. Se sisältää opiskelijakortin, kirjastokortin, sekä useita muita ominaisuuksia esim. lukujärjestys ja ravintoloiden menut. Tuudosta pystyy myös ilmoittautumaan opintojaksoille.
TUUTORIT ovat fuksien ensimmäinen kontakti ja apu yliopistoelämään ja -opiskeluun. Tuutorit tutustuttavat uudet opiskelijat opintoaineeseen, yliopistoyhteisöön, tiedekuntaan sekä yliopiston käytäntöihin.
VAPPU eli wappu eli wabu. Mikä ikinä onkaan nimi, niin vappu on opiskelijoiden juhla. Haalarit jalkaan ja valkolakki päähän juhlimaan. Wabu ei lopu.
VUOSIJUHLA, eli vujut, tarkoittaa iltajuhlaa, jossa ainejärjestöt tai ylioppilaskunta juhlivat perustamisen vuosipäivää. Index järjestää vuosijuhlat viiden vuoden välein.
YTHS on ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö, joka vastaa kaikista korkeakouluopiskelijoiden yleis-, mielen- ja suunterveyden palveluista.
ZOOM on etäkokoontumisen tarkoitettu työohjelma, jossa järjestetään opintojaksojen luentoja.